Gu Lou Yuk se v průběhu času vyvinul do několika variant, ať už jde o použití různých druhů masa (většinou vepřové, ale také kuřecí nebo krevety), různé způsoby přípravy omáčky a kombinace různých zelenin a koření.
2lžícekukuřičného škrobusmíchané se 2 lžícemi vody
Postup
Omáčka
Z plechovky ananasu si připravte ½ šálku ananasové šťávy a ⅔ šálku kousků ananasu. Smíchejte horkou vodu, sůl, cukr a kečup. Míchejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí, a poté přidejte ocet a a ananasovou šťávu.
Marinování
Nakrájejte kuře na stejnoměrné kousky a vložte do mísy. Přidejte vodu, česnekový a cibulový prášek, sezamový olej, bílý pepř a sůl. Míchejte, dokud nejsou všechny kousky rovnoměrně potaženy, a nechte 5 minut odležet. Přebytečnou vodu by mělo kuře plně absorbovat. Pokud ne, kuře znovu promíchejte a nechte ještě 5 minut odležet. Díky tomu bude kuře šťavnaté!
Těsto
V míse smíchejte hladkou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, jedlou sodu a přidejte 2/3 šálku ledové vody. Míchejte vidličkou, dokud se nevytvoří těsto, vmíchejte 1 lžíci oleje. Kypřící prášek a olej dělají těsto lehké a křupavé. Dejte stranou.
Postup
Zahřejte olej v malém hrnci, dokud nedosáhne 170 °C. K otestování teploty oleje můžete použít dřevěnou hůlku. Když dřevěnou hůlku ponoříte do oleje, kolem dřevěné hůlky se vytvoří malé bublinky, což znamená, že olej je dostatečně horký na fritování. Do těsta vložte 5 až 6 kousků marinovaného kuřete. Pomocí hůlky, vidličky nebo prstů potřete kuře v těstíčku a každý kousek pomalu vložte do oleje. Kousky kuřete opatrně otočte, aby byly všechny strany osmažené rovnoměrně. Smažte asi 2 minuty, nebo dokud těsto nebude světle zlatohnědé a křupavé. Kousky kuřete vyjměte, nechte přebytečný olej odtéct a odložte na papírové utěrky.
Ve woku zahřejte 1 lžíci řepkového oleje na středně vysokém ohni, přidejte červenou cibuli a papriky. Míchejte a smažte 30 sekund. Dále přidejte sladkokyselou omáčku, kterou jste připravili dříve a přiveďte k varu. Snižte teplotu, aby se omáčka vařila. Kaši z kukuřičného škrobu rozmíchejte a za stálého míchání kápněte kaši do omáčky. Omáčka by měla být dostatečně hustá. Snižte teplotu a omáčku rychle dochuťte (přidejte sůl, ocet nebo cukr). Přidejte kousky ananasu a míchejte, dokud se neohřejí. Poté do omáčky přidejte kousky osmaženého kuřete a jemně promíchejte, dokud nebudou kousky kuřete omáčkou obaleny. Ihned podávejte!
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇