Zpět
+ porce

Čínské nakládané zelí (Pào Cài 泡菜)

Čínské nakládané zelí, známé v čínštině jako pào cài (泡菜), je tradiční čínské jídlo s dlouhou historií a bohatou kulturou.
Doba přípravy15 minuty
Doba vaření5 minuty
Celkový čas20 minuty
Chod: Příloha
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

Směs na nakládání

  • 1 ½ šálku rýžového octa
  • ½ šálku vody
  • ¾ šálku cukru
  • 1 lžička soli
  • 3 stroužky česneku rozdrcené
  • 4 ks červené chilli papričky volitelně
  • 1 lžička sečuánského pepře volitelně

Ostatní

  • 450 g zelí (asi polovina malé hlávky zelí)
  • 1 ks velká mrkev oloupaná
  • 2 lžíce soli

Postup 

  • Smíchejte rýžový ocet, vodu, cukr, sůl a chilli papričky v malém hrnci. Zahřívejte na středním plameni, dokud nedosáhne varu. Vařte za občasného míchání 5 minut, dokud se cukr nerozpustí. Čistou lžící ochutnejte nakládací tekutinu, abyste zjistili, zda má požadovanou chuť. Pokud chcete, aby tekutina chutnala pikantněji, můžete ji povařit o něco déle. Po dokončení odstavte a nechte vychladnout.
  • Mezitím si připravte zeleninu. Vykrojte jádřinec zelí a vyhoďte ho. Listy natrhejte na kousky velikosti sousta. Mrkev nakrájejte na 1/2 cm silné plátky ve tvaru půlměsíce.
  • Smíchejte zelí, mrkev a 2 lžíce soli ve velké míse. Promíchejte rukama, aby se zelenina obalila solí. Nechte odstát přikryté při pokojové teplotě po dobu 30 minut, až 1 hodinu (ne více než hodinu).
  • Sceďte a vylijte osolenou vodu, kterou uvolnila zelenina. Zeleninu dvakrát opláchněte vodou z vodovodu. Důkladně sceďte a ze zeleniny vymačkejte přebytečnou vodu. Přeneste je do velké nádoby (nebo sklenice).
  • Do stejné nádoby přidejte drcený česnek a sečuánský pepř (pokud používáte).
  • Přidejte vychlazenou nakládací tekutinu. Zeleninu prolisujeme tak, aby byla ponořená v tekutině. Je v pořádku, když z tekutiny vyčnívá trochu zeleniny (protože zelenina se časem srazí a ponoří se). Nádobu uzavřete a nechte 3 dny marinovat v lednici.
  • Nakládané zelí bude chutné po 1 dni, ale kyselost se projeví až 3. den. Ujistěte se, že používáte čisté hůlky (nebo příbory) vždy, když zelí podáváte. V lednici vydrží 2 až 3 týdny.
Zajímá vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇