Smíchejte rýžový ocet, vodu, cukr, sůl a chilli papričky v malém hrnci. Zahřívejte na středním plameni, dokud nedosáhne varu. Vařte za občasného míchání 5 minut, dokud se cukr nerozpustí. Čistou lžící ochutnejte nakládací tekutinu, abyste zjistili, zda má požadovanou chuť. Pokud chcete, aby tekutina chutnala pikantněji, můžete ji povařit o něco déle. Po dokončení odstavte a nechte vychladnout.
Mezitím si připravte zeleninu. Vykrojte jádřinec zelí a vyhoďte ho. Listy natrhejte na kousky velikosti sousta. Mrkev nakrájejte na 1/2 cm silné plátky ve tvaru půlměsíce.
Smíchejte zelí, mrkev a 2 lžíce soli ve velké míse. Promíchejte rukama, aby se zelenina obalila solí. Nechte odstát přikryté při pokojové teplotě po dobu 30 minut, až 1 hodinu (ne více než hodinu).
Sceďte a vylijte osolenou vodu, kterou uvolnila zelenina. Zeleninu dvakrát opláchněte vodou z vodovodu. Důkladně sceďte a ze zeleniny vymačkejte přebytečnou vodu. Přeneste je do velké nádoby (nebo sklenice).
Do stejné nádoby přidejte drcený česnek a sečuánský pepř (pokud používáte).
Přidejte vychlazenou nakládací tekutinu. Zeleninu prolisujeme tak, aby byla ponořená v tekutině. Je v pořádku, když z tekutiny vyčnívá trochu zeleniny (protože zelenina se časem srazí a ponoří se). Nádobu uzavřete a nechte 3 dny marinovat v lednici.
Nakládané zelí bude chutné po 1 dni, ale kyselost se projeví až 3. den. Ujistěte se, že používáte čisté hůlky (nebo příbory) vždy, když zelí podáváte. V lednici vydrží 2 až 3 týdny.